Образ гуцульського чоловічого танцю «Аркан» в українській літературі: архетипна інтерпретація та освітні можливості - Тіщенко, Олена; Барабаш, Ольга (Professional Art Education, 2026)
У статті здійснено літературознавчий аналіз образу гуцульського чоловічого танцю «Аркан» в українській художній традиції кінця XIX – початку XX ст.Мета дослідження спрямоване на комплексне осмислення «Аркану» в літературі та визначення його символічного, архетипного й культурно‑історичного значення. Завдання полягають у виявленні особливостей літературної репрезентації танцю, його ролі як етнокультурного маркера гуцульської ідентичності та окресленні освітнього потенціалу для сучасної хореографії.Методи та методологія. Використано літературознавчий аналіз, архетипну критику, елементи ритуальної теорії та концепції культурної пам’яті. Це дозволило розкрити символічні смисли образу «Аркану» та простежити його трансформацію від етнографічного опису до культурного символу.Наукова значимість. Дослідження пропонує міждисциплінарне осмислення «Аркану» як архетипного культурного образу, розширює уявлення про взаємодію літератури, етнографії та хореографії, актуалізує освітні можливості використання літературних джерел у мистецькій освіті.Результати. У поезії Василя Герасим’юка «Аркан» постає як архетип чоловічої ініціації та духовної стійкості; у прозі Михайла Коцюбинського й Марка Черемшини він функціонує як елемент етнокультурного середовища; у працях Івана Франка — як соціально‑ритуальне явище, пов’язане з формуванням чоловічої спільноти.Висновки. У літературному дискурсі кінця XIX – початку XX ст. «Аркан» набуває статусу художнього символу, що поєднує архетипну символіку, ритуальні уявлення та культурну пам’ять. Він виступає культурним кодом, через який осмислюються процеси колективної ідентичності, солідарності та спадкоємності традицій. Для сучасної хореографії такі інтерпретації відкривають можливості сценічного переосмислення танцю як драматургічної основи постановок у народно‑сценічній та contemporary практиці.
Keywords: Аркан; гуцульський чоловічий танець; архетип ініціації; літературний образ; культурна пам'ять; етнографічна традиція; сучасна хореографічна практика