Instagram як інноваційний інструмент для професійної підготовки майбутніх фахівців з бібліотечної, інформаційної та архівної справи у закладах вищої технічної освіти - Шленьова, Марина (Professional Art Education, 2025)
У статті розглядається платформа Instagram як інноваційний інструмент для розробки освітніх ресурсів з метою підготовки майбутніх фахівців з бібліотечної, інформаційної та архівної справи у закладах вищої технічної освіти у контексті цифровізації освіти. Використовуючи свої функціональні можливості, такі як Stories, Reels, інфографіка та інтерактивні опитування, Instagram сприяє створенню візуально орієнтованого інтерактивного контенту, що сприяє розвитку професійних компетентностей, включаючи візуальну грамотність, медіакомунікацію, критичне мислення та креативність. Платформа відповідає принципам інтегрованого, компетентнісного та орієнтованого на студента навчання, адаптуючи освітній процес до цифрових уподобань покоління Z, для якого соціальні медіа є невід'ємною частиною повсякденного життя. У дослідженні аналізується інтеграція Instagram у професійну підготовку, оцінюється його вплив на мотивацію студентів, цифрову грамотність та креативність, а також надаються рекомендації щодо створення спеціалізованих освітніх акаунтів як віртуальних навчальних середовищ. Особлива увага приділяється етичним та психосоціальним аспектам, включаючи цифрову залежність, конфіденційність даних та необхідність методологічної підготовки для забезпечення ефективного використання Instagram викладачами. Завдяки підтримці асинхронного навчання, усуненню часових і просторових бар'єрів, а також можливості використання ігрових підходів (наприклад, вікторин і квестів) та розробки цифрових портфоліо, Instagram є особливо актуальним для дистанційних і змішаних форматів навчання. У статті підкреслюється педагогічна цінність Instagram, пропонуються інноваційні підходи до навчання, що відповідають вимогам цифрової економіки та сучасного ринку праці. Майбутні напрямки досліджень включають розробку дидактичних моделей для контенту Instagram, адаптованого до бібліотечних, інформаційних та архівних досліджень, аналіз його впливу на професійну ідентичність та академічну мобільність студентів, оцінку його ефективності в різних закладах вищої освіти та формулювання методологічних рекомендацій для викладачів щодо створення етичних та безпечних цифрових навчальних середовищ.
Keywords: Instagram; освітні інструменти; професійна підготовка; цифрова освіта; бібліотечна; інформаційна та архівна справа; майбутні фахівці; гейміфікація; вища освіта; технічні університети