Особливості створення педагогічних умов формування соціальної компетентності в умовах фахової музичної освіти - Лугова, Вікторія; Левандовський, Михайло (Professional Art Education, 2025)
У статті розкрито сутність педагогічних умов як системи спеціально організованих компонентів освітнього процесу, що впливають на формування соціальної компетентності студентів фахового музичного коледжу. Виявлено специфіку музичного освітнього середовища, яке базується на інтенсивній міжособистісній взаємодії, колективній творчості, емоційній виразності, що сприяють розвитку важливих соціальних якостей. Встановлено, що індивідуальні заняття з викладачем, участь у творчих колективах, сценічна діяльність і соціокультурні ініціативи створюють сприятливі умови для формування емпатії, комунікабельності, відповідальності, здатності до співпраці та самовираження. З’ясовано, що музичне мистецтво як засіб соціалізації сприяє осмисленню соціальних явищ, розумінню моральних норм і формуванню ціннісних орієнтацій. Охарактеризовано ефективні педагогічні умови: суб’єкт-суб’єктна взаємодія, колективна діяльність, виховне середовище, залучення студентів до соціальної активності, використання інтерактивних методів і розвиток рефлексії. Оцінено вплив системної реалізації цих умов на формування соціально зрілої особистості музиканта. Розглянуто можливості гармонійного поєднання професійної підготовки з соціальним становленням студентів у мистецькому навчальному закладі.
Keywords: педагогічне середовище; міжособистісна взаємодія; соціалізація студентів; мистецька освіта; комунікативні навички; колективна творчість; рефлексивна культура