Інтеграція музикотерапії та вокальної педагогіки в підготовці фахівців спеціальної освіти КНР - Чай, Ліхуа (Professional Art Education, 2024)
Стаття присвячена інтеграції музикотерапії та вокальної педагогіки у підготовці бакалаврів спеціальної освіти КНР як доказовій, міждисциплінарній моделі формування готовності до застосування співу для мовленнєвої корекції дітей з ООП. Розкрито логіку курикулуму (модулі від базових вокально-мовленнєвих умінь до інтегрованої майстерності), «містки» між співом і мовленням (речитатив, декламація, склади/фонеми, ритмізовані скоромовки), етичну та голосогігієнічну рамку (зокрема SOVT-техніки), а також багатовимірне оцінювання (перцептивні, акустичні, поведінкові індикатори й портфоліо студента). Підкреслено інституційні умови реалізації в КНР і потенціал трансферу моделі. Методи та методологія. Методологічну основу становлять міждисциплінарність (логопедія—музична педагогіка—психологія/нейрофізіологія голосу) та практикоорієнтований підхід (learning by doing). Застосовано контент- і порівняльний аналіз освітніх практик, опис протоколів занять (вправи SOVT, дихально-резонаторні техніки, інтонаційно-рухові практики), а також портфоліо-підхід до оцінювання з валідованими індикаторами (чіткість/виразність, МТФ, стабільність висоти, ініціювання фраз, толерантність до помилки). Наукова новизна. Обґрунтовано цілісну структуру інтеграції музикотерапії та вокальної педагогіки в підготовку фахівців спеціальної освіти як системний освітній проєкт. Формалізовано «містки» між співом і мовленням як трансферні механізми корекційного ефекту. Результати. Узагальнено відтворювані сценарії занять, що підтверджують ефективність інтегрованої моделі. Блок, спрямований на мовленнєве дихання та фонаційну стійкість, вибудовується як послідовність SOVT-розігріву (фонування через соломинку, губні трелі). Напрям, орієнтований на дикцію та просодику, поєднує артикуляційно-фонетичні ігри («дзеркало» для губ/язика/щелепи), легато/стакато на склади, імпровізаційний спів на ритмічні патерни й траєкторію «читання—речитатив—спів» із варіацією темпу й динаміки; оцінювання здійснюється за показниками перцептивної чіткості, кількості спонтанних ініціацій та толерантності до помилки. Показано, що модульна архітектоніка забезпечує послідовний перехід від базових навичок до інтегрованої майстерності, а портфоліо-підхід підвищує прозорість і навчальну керованість результатів. Інституційно в КНР модель підкріплена нормативним акцентом на естетичне виховання, механізмами забезпечення якості та практиками (мікрокурси, міжуніверситетські кейси, супервізія), що підсилює масштабованість. Висновки. Інтеграція музикотерапії та вокальної педагогіки у підготовці фахівців спеціальної освіти КНР формує цілісну професійну готовність до використання співу як доказового засобу мовленнєвої корекції. Комбінація «містків» між співом і мовленням, голосогігієнічних стандартів (SOVT, дозування), практикоорієнтованості та багатовимірного оцінювання забезпечує безпечні, стабільні та відтворювані результати навчання й терапевтичної практики, а також високий потенціал міжкультурного трансферу моделі.