Музичні інтернет-ресурси у підготовці майбутніх учителів: досвід Китаю та України - Хайцзюань, Лі; Пономарьова, Наталія (Professional Art Education, 2024)
У статті проаналізовано особливості застосування у практиці вищої музично-педагогічної освіти Китаю та України інтернет-ресурсів навчально-інформаційного призначення (колекції матеріалів всіх видів, інтернет-представництва закладів освіти, центрів, музеїв, галерей, засобів масової інформації, видань тощо; онлайн-посібники, підручники, довідники, енциклопедії тощо). Наведено приклади та специфіку використання зазначених видів інтернет-ресурсів. Доведено, що в Китаї та Україні відстежуються спільні тенденції – стрімке розширення кола інтернет-ресурсів з освітнім контентом для підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва; широке долучення до освітнього інтернет-простору музично-мистецьких закладів та установ, засобів масової інформації, видань тощо; зростання кількості та якості навчальних інтернет-ресурсів, які надають доступ до онлайн-посібників, підручників, довідників, енциклопедій тощо для підготовки майбутніх учителів музики. Обґрунтовано, що в Китаї навчально-інформаційні інтернет-ресурси музично-педагогічної освіти тісно та системно інтегровані з національною системою освіти, підтримуються на рівні держави. Показано, що в Україні застосування навчально-інформаційних інтернет-ресурсів вельми популярно та поширено, учасники освітнього процесу мають доступ до широкого спектра міжнародних матеріалів, що дозволяє оперативно включати сучасні підходи та методики в освітній процес, однак потребує певної систематизації та уніфікації.